Οι πρόσφατα θεσπισθέντες κανονισμοί της ναυτιλίας απαγορεύουν σταδιακά την καύση του κλασσικού βαρέως πετρελαίου (HFO), λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θείο και βαρέα μέταλλα, που οδηγεί σε μεγάλες ποσότητες ατμοσφαιρικών ρύπων. Αυτό οδηγεί τις ναυτιλιακές εταιρείες στη χρήση καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, γνωστά ως MGO/MDO και για αυτό το λόγο προβαίνουν σε σημαντικές μετασκευές για την καύση του.
Το σύστημα τροφοδοσίας και ψεκασμού καυσίμου του πλοίου δεν έχει σχεδιαστεί για χρήση καυσίμου MGO/MDO, λόγω του γεγονότος ότι τα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο έχουν χαμηλό ιξώδες και δεν εξασφαλίζουν κατάλληλες ιδιότητες λίπανσης, οδηγώντας σε πρόωρη φθορά του κινητήρα.
Παρόλα αυτά, η απαιτούμενη τιμή ιξώδους (>2,0 cSt ) μπορεί να επιτευχθεί με την παροχή καυσίμου MGO σε θερμοκρασία περίπου στους 18 οC. Δεδομένου των σχετικά υψηλών τιμών θερμοκρασιών στις δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου MGO ενός συμβατικού πλοίου, η μείωση της θερμοκρασίας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την εφαρμογή ενός κύκλου ψύξης στη γραμμή παροχής πετρελαίου MGO. Κατά τη μετάβαση από καύσιμο HFO σε MGO, δηλαδή από ένα καύσιμο που προθερμαίνεται στο 150 οC σε ένα καύσιμο που θέλει ψύξη στους 18 οC, υπάρχουν μια σειρά από παραμέτρους που πρέπει να ελέγχονται στο πλοίο. Οι πιο σημαντικές παράμετροι είναι ο έλεγχος παροχής HFO & MGO, αλλά και ο ρυθμός ψύξης της μηχανής.
Στόχοι του ερευνητικού έργου αποτελούν:
· Η μελέτη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή μιας ψυκτικής μονάδας, η οποία θα ψύχει το MGO στην κατάλληλη θερμοκρασία.
· Η κατασκευή ενός πρωτότυπου συστήματος που συμπεριλαμβάνει την ψυκτική μονάδα και μια σειρά αυτοματοποιημένων βαλβίδων ελέγχου (change over valves), οι οποίες θα αναλάβουν σε συνεργασία με την μονάδα την ομαλή μετάβαση του καυσίμου από HFO σε MGO, χωρίς να υπάρχει διακοπή της λειτουργίας της μηχανής του πλοίου.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα συνεισφέρουν στον τεχνολογικό τομέα των εναλλακτών θερμότητας και ψύξης πετρελαίου, προσφέροντας νέα προϊόντα πιο αποδοτικά, χαμηλότερου κόστους και ενεργειακού αποτυπώματος. Στο προτεινόμενο προϊόν εναλλάκτη, για πρώτη φορά σε ερευνητικό και βιομηχανικό επίπεδο, θα ενσωματωθεί λειτουργικότητα και αυτοματισμοί που θα περιλαμβάνουν αξιοποίηση παραμέτρων κατάστασης λειτουργίας της μηχανής του πλοίου, τη γεωγραφική θέση πλοίου με στοιχεία GPS που θα αυτοματοποιεί την μετάβαση από καύσιμο HFO σε MGO με την προσέγγιση σε ζώνη ECA (Emission Control Areas). Η λειτουργικότητα και η προσέγγιση αυτή αποτελεί καινοτομία σε διεθνές επίπεδο καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αντίστοιχα συστήματα που να έχουν τέτοια προσέγγιση.
Φορείς σύμπραξης